Jak usprawnić zarządzanie w gastronomii?

Efektywne zarządzanie w gastronomiihttp://gastro.pl/nowoczesne-zarzadzanie-gastronomii-sposob-skrocic-czas-obslugi-klienta/ – wymaga dużego zaangażowania oraz wiedzy. Niestety pomimo starań rezultaty mogą być niesatysfakcjonujące. Wpływ na to ma wiele czynników. Nie liczy się wyłącznie ilość klientów. Czasami pełna sale nie oznacza dużych zysków. Błędy na kuchni lub sali mogą przyczynić się do tego, że klient nie wróci drugi raz do lokalu. W dzisiejszych czasach standard obsługi musi znajdować się na bardzo wysokim poziomie. Goście oczekują profesjonalizmu i zauważają nawet najmniejszy błąd. Nie można pozwolić sobie na niedociągnięcia, zarówno w jakości serwowanych dań, jak i czasu oczekiwania, czy też poziomu obsługi. Co zrobić, by usprawnić zarządzanie w gastronomii?

Skuteczne zarządzanie w gastronomii

Skuteczna zarządzanie w gastronomii powinno opierać się na zintegrowanym systemie np. Gastro POS. Dzięki niemu można lepiej zorganizować pracę całego personelu. Komunikacja między różnymi działami staje się prostsza. Kelnerzy mogą wydawać komunikaty kucharzom bez konieczności opuszczania sali. Sprawia to, że lepiej mogą obsługiwać gości. Oczywiście jest to również oszczędność czasu. W wielu lokalach gastronomicznych odległość sali jadalnej do kuchni wcale nie jest mała. Biorąc pod uwagę, ile razy dziennie trzeba przemierzać tą odległość, to nowoczesne oprogramowanie jest najlepszą opcją. Warto również wspomnieć, że system można dowolnie dopasować to potrzeb obiektu. Umożliwia on personalizację, dzięki czemu zarządzenie w gastronomii stanie się intuicyjne i bezproblemowe.

Lepsza komunikacja między goścmi

Programy do zarządzania gastronomią pozwalają na szybszą komunikację pomiędzy gości, a obsługą. Dotykowy ekran umożliwia odbieranie zamówienia od kilku stolików jednocześnie. Kelner nie musi również obawiać się pomyłki podczas naliczania rabatów, czy też bonów zniżkowych. Zamówienie jest przekazywane kuchni drogą elektroniczną. Kucharze mogą odczytywać zamówienia na ekranie, co zmniejsza chaos. Doskonale widać, które dania powinny zostać wydane w pierwszej kolejności. Można również sprawdzić, który klient czeka najdłużej, tak aby wydać mu zamówienie przez pozostałymi osobami.

Dużym plusem jest również to, że system łączy obsługę z kierownictwem. Za jego pomocą można sprawdzić stan magazynowy i ocenić, które pozycje powinny być natychmiast uzupełnione. Co więcej, oprogramowanie może wysyłać alarmy związane z wyczerpaniem się konkretnych produktów. Zaopatrzenie lokalu będzie tak proste, jak nigdy wcześniej. Zwykle obowiązek sporządzania listy zakupów spoczywa na barkach kucharzy.

Specjalistyczny program gastronomiczny odciąży ich z dodatkowych czynności, a także zniweluje ryzyko popełnienia błędu. Warto mieć świadomość, że kucharz w natłoku obowiązków może zapomnieć o wielu niezbędnych produktach. Sporządzona lista zakupów najczęściej jest niekompletna, a osoba odpowiedzialna za zaopatrzenie ma kilka razy więcej pracy.