Program Szef – czy warto go wdrożyć?

Prowadzenie własnego lokalu gastronomicznego nie należy do łatwych zadań. W takich lokach bardzo często dochodzi do rotacji personelu. Ponadto dynamicznie zmieniające się trendy uniemożliwiają opracowanie strategi długofalowej. Wiele obiektów, szczególnie nadmorskich posiada menu sezonowe. To również nie sprzyja stabilizacji sytuacji przedsiębiorstwa. Jak można sobie z tym poradzić? Dobrym rozwiązaniem jest program Szef, który pozwala na kompleksowe zarządzenie całym lokalem gastronomicznym. Więcej o programie Szef w dalszej części artykułu lub pod linkiem: http://gastro.pl/program-gastro-szef-kontrola-twojego-lokalu/.

Program Szef – kontrola personelu

Za pomocą systemu można zwiększyć poziom wydajności personelu. Efektywne wykorzystywanie siły roboczej jest podstawą tego, aby osiągnąć zamierzone rezultaty. Oczywiście, wszystko odbywa się zgodnie z przepisami prawa. Nie ma ryzyka, że pracownik będzie przemęczony, a tym samym będzie pracował nieefektywnie.

Program Szef umożliwia również stworzenie zespołu, który będzie mocny oraz zgrany. Dodatkowo można kontrolować, które osoby pracują najlepiej. Na tej podstawie o wiele łatwiej ustalić np. wysokość wynagrodzenia, czy też premię za dobre wyniki. Kolejnym plusem jest to, że można kontrolować, w jakim czasie wykonywane są konkretne obowiązkiem. Wspomaga to tworzenie norm czasowych.

Planowanie zasobów

Wdrożenie programu Szef daje również szansę na eliminację marnotrawstwa. W niemal każdym lokalu gastronomicznym istnieje problem z zbyt dużą ilością zapasów produktów. Problem jest na tyle duży, że produkty spożywcze mają określony termin przydatności. Program Szef pozwala na prognozowanie sprzedaży, dzięki czemu ustalenie niezbędnych zapasów nie będzie stanowić wyzwania. Dzięki temu można wyeliminować nadwyżki produktów, które generują wysoki poziom strat. Planowanie zasobów działalności jest szczególnie ważne, jeśli menu jest często modyfikowane lub w lokalu zachodzi duża rotacja pracowników. Warto podkreślić, że każdy zespół w innym stopniu wykorzystuje zasoby.

Sektor księgowości

Kolejną zaletą programu Szef jest to, że bezpośrednio łączy się on z systemem księgowości. Jest to spora oszczędność czasu. Wszystkie rachunki oraz umowy wczytywane są jednorazowo, dzięki czemu nie ma konieczności ponownego wprowadzania danych. Sporządzenie finansowych rozliczeń miesięcznych lub rocznych nie będzie stanowić najmniejszego problemu. Wszystkie wydatki oraz przychody aktualizowane są w czasie rzeczywistym, co daje lepszy wgląd do sytuacji finansowej przedsiębiorstwa. Dodatkowo istnieje opcja generowania rachunków oraz faktur. Zaoszczędzony czas można poświęcić na inne działania związane z obiektem gastronomicznym.

Program Szef – dodatkowe opcje

Dzięki programowi Szef można zarządzać sprzedażą za pomocą laptopa, a także innego gadżetu elektronicznego. Jest to spore ułatwienie, tym bardziej, że to podstawa sprawnej pracy w obiekcie. Obsługa może stworzyć listę zamówionych potraw. Przekłada się to na krótszy czas obsługi klienta, czy też sprawniejszą pracę kuchni.

Program Szef jest wielofunkcyjny, a dzięki dostępnym opcjom można zwiększyć przychody. Kadra zarządzająca ma szansę lepiej kontrolować zużycie zasobów, a także poziom zapasów. Ciekawą funkcją jest to, że do systemu wprowadza się również wszystkie aktualne promocje np. happy hours. Pracownicy mogą zachęcać potencjalnych klientów, co przekłada się na zwiększony obrót, a tym samym wyższe zyski.

Raport Product Mix, to zestaw informacji, który wspiera stworzenie długoterminowych planów strategicznych. Jest to narzędzie szczególnie przydatne w momencie planowania większych inwestycji.